Bedrijveninfogids
Bedrijveninfogids
Zoek en vind bedrijven bij u in de buurt of in een bepaalde regio

KUYPER VISSPECIALIST DE

Luifelbaan 48
2242KV, WASSENAAR
Telefoon: 070-5113177
meer info >>
6.4Km

LEKKERBEK-KING DE

Stadhoudersplein 1
2241EA, WASSENAAR
Telefoon: 070-5111518
meer info >>
6.5Km

SCHAAP'S VISHANDEL

Herenstraat 48
2313AL, LEIDEN
Telefoon: 071-5124810
meer info >>
7.6Km

SPAKENBURGSE VISSPECIALIST DE

Winkelhof 7/A
2353TR, LEIDERDORP
Telefoon: 071-5420410
meer info >>
9.3Km

BAAIJ VISSPECIALIST LISSE

Kanaalstraat 57
2161JC, LISSE
Telefoon: 0252-413475
meer info >>
11.7Km


Hollandse Nieuwe informatie

Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.